25 maj 2011

Kurser i ateljé till barn/ungdomar

Jag har haft 3 duktiga och trevliga flickor på kurs, för andra gång faktisk. Innan jul kom dom 6 gånger och gjorde en massa roliga saker, bl.a. en massa julklappar. Och sen ville dom komma tillbaka och nu kör vi en lite kortare kurs på 4 gånger. Men dom är mycket duktig och gör en massa avancerade saker. Jättekul! Jag fick lov att lägga ut lite bilder som kommer här.






Jag har förståd att det är svårt med kurs till barn och ungdomar, så bara hör av er om ni är interesserad!!

22 maj 2011

Rakukurs i ateljén

Idag hade jag min första rakukurs i alla blås och regn. Det var en utmaning, när solen var framme blåste det, när solen försvan, regnade det. Så vi fick sätta upp tält och har ugnen under den, men när den nästan blåste iväg fick vi ta bort den (då var solen framme igen). Inget man vill ha på sin första riktiga kursdag för en person man inte känner...... Men som tur tyckte Marie, som var på kurs, att det var spännande och roligt: "om allt gick som det skulle, lär man sig inget". Så sant!

Men dagen blev ändå mycket lyckat och Marie var jättenöjd. Jag också, han med bränna några skåler till mig själv, plus några av Maria´s saker, som tyvärr fick avboka sig för dagens bränning. OCH vi testade om vi kunde ha 3 hyllor på vår ugn, nägot vi inte gjorde förre gång Caroline och jag brände. Och det gick! Så istället för att bränna 4-5 ugner som vi hade behövd för allt detta, blev det bara 2. Det tar lite längre tid för varje ugn, men man får ut mycket mer, så i slutände blir tiden mycket kortare.


Ser dagens resultat på bilder! Slänger också in en bild av mina vackra roser jag fick av min pappa den 6e Maj när han var i Lund. Helt otroligt hur länga dom håller!!








15 maj 2011

Ny rakutunna och hundrumpor

Och då var det dags idag för att bränna i den nya tunna. Super taggat! Att det regnade som sören på morgonen kunde inte stoppa mig. Vi hade tur resten av dagen, när Caroline och jag brände var det bara några dropper, men när vi hade packat ihop allt kom himlen ner igen.

Men det gick bra med tunnan, vi fick ut fina saker. Första ugnen tåg mycket lång tid, allt behövde värmas upp, men sen gick det snabbare. Vi körde 2 våningar, den överste värmdes langsamt och min röda glasyr hade lite svårt att smälta helt. Så den får i framtiden vara på nederste hyllan! Var lite besviken på den röda, det fanns svarta sprickor, men annars var den rätt livlös. Om man jämför med den turkosa, som är helt underbart!!

Vi behöver kolla om vi ska förkorta tunna, eller om det kommer att blir bra med denna höjd. Nästa gång ska jag i allafal testa den andra tunna som jag precis har köpt, fanns på Blocket och var så billigt att jag inte kunde låta blir, även om vi redan hade gjord färdigt den andra. Aldrig fel med 2, säkert om jag ska ha kurs!! Lite bilder av dagens skörd, ett uppdragsjobb, en present till några jubilarer som skulle ha liknande saker, så det blev 7 av Lises skarabeer och 7 av mina vikade skålar. Jättekul att folk börja köpa utanför våra utställningar, ditt vill jag komma!







Sen har jag skaffat hundrumpor! Många har frågat efter dom, och nu finns det några stycken. Jag skulle vilja göra en gipsform, och sen göra dom i keramik (dom är i metal nu), men det blir svårt med en sådan form. Tips tar jag tacksam imot!


5 maj 2011

Building of my own raku kiln

Last week we finally had time to build our very own raku kiln. After some months of research to decide upon if I should buy one or make one, which model I was interested in, movable or stuck in one place, fiber or stone, how big, ...... You see, lots of things to think about. Since I will be holding courses in raku burning the volume and easy accessability was important and PO did not want to build something permanent, so there were 2 models on the internet that I thought were very interesting:

http://www.cooperworkskilns.com/kilns_raku.html
http://www.robertcomptonpottery.com/Kilns-Compton-Construction-Raku%20Clamshell.htm

We decided the easy one, based on the cooperworkskiln.

Oilbarrels were bought, 4 at once, 2 for raku (1 extra in case we cut wrong...;-), 1 for smoke- and 1 for saltburning. PO ofcourse was the one putting it all together, with me as his loving assistent. Below some pictures of the buildingprocess!









Now we just need to test the new oven!! Will be exciting to see if it will be as I anticipate it to be! Let me know if you are interested in a raku course, information is available on my internetsite: http://www.ateljerabygard.se/